Residential Portfolio

 

Serene on the Eastside

Moving into an outdated home, this modern young couple knew a remodel was in their future.  Their kitchen and entertaining in an open space was part of their lifestyle-they knew with some modifications their house could support their vision.  Removal of the non-load bearing wall that separated the kitchen from the dining space, making the kitchen feel small had to go.   In the new design they wanted to maintain the modern aesthetic they had created in their dining room and living room.  They were drawn to high contract and simplicity, so cabinet grain style was particularly important to the visual appeal of the new kitchen.   In the end, matte black appliances and cabinets provided contrast against the wooden cabinets.  A herringbone pattern in matte black tile provide visual appeal and texture to the back splash.  Enough storage was provided that everything has a place and can be put away to keep the counters clean.  The dark hues coupled with wood work beautifully to create a clam space.   Now, everyone in the house is content with serenity, even their four legged family member, Bear.

The Ranch Remodel

This Portland 1970’s Ranch received an update while maintaining architectural features like the fireplace surround, vaulted ceilings, and built-ins.  Two distinctive seating areas allow for ease of entertaining.

Update in Lake Oswego

This 1950’s home received a major update to the kitchen when the wall that separated the kitchen from the dining room was removed making way for a more spacious and open first floor.  Contemporary Wall papers added textures and complimented the colors of the tile and counter tops.   Light granite counters line the surfaces making each angle of this kitchen unique.  The kitchen was designed for entertaining friends and family alike and has done a fine job of that since installation!

Modern in Camas

Modern in Camas.  Maintaining the heated tile flooring of the home, a modern design was created for the kitchen and living room.  Floating cabinets in the living room made a statement and brought proper scale to the room. The kitchen cabinets which are part of the great room compliment the living room in style and color while tieing into the existing finishes.  Since the homeowner cooks most meals, new cook top and double ovens were added along with a high capacity fridge.  Soothing cool colors on the walls give this modern design an inviting feeling which is perfect for this family who often entertains.

Audiophile Escape

For the serious Audiophile. The designing of this room was a collaboration between the client, sound engineer, contractor, and designer.  Upholstered walls and custom acoustically engineered walls to dampen and diffuse sound, covered with acoustically transparent fabrics.  Fabrics and drapery design were chosen for style as well as sound qualities.  The main focus of the space is for listening to vinyl and the room was set up with the “sweet spot” in mind.  However, another important element included the custom glass enclosed wine cellar.  The cellar was again designed with sound quality in mind.  The cooling unit and placement for the cellar was carefully thought out to ensure utmost sound quality in the listening room.

Down Town Portland Retreat

Downsizing in Portland.  Moving into the city can mean a smaller home for some but making the most out of your space and adequate storage can make all the difference.  The kitchen and fireplace remodel was the main focus of this project.  New oak cabinets and Pental Quartz countertops are paired with handmade tile backsplash.  The fireplace has a new mantel and herringbone marble surround.  In addition to the kitchen and fireplace, we selected paints for the rest of the rooms and new flooring throughout.

Exterior Update

Many of our clients hire us to work on their home in phases. For this particular client, the last phase of their three-phase remodel was the exterior.

Summit Drive – Master Suite

A residential master bedroom and bathroom remodel. This space was for a client who spends a lot of time traveling for work and needed an “all to her own” escape to relax and decompress.

Beaverton – Kitchen & Dining Room Remodel

The goal was to create a space that allowed for more than enough storage and a seating area in the kitchen while creating a space that encouraged gathering and entertaining.  Before the remodel, the home had a poorly functioning kitchen located in the center of the house and an under utilized second living room. The new design included removing a wall and features an open Dining Room that flows into the patio where this family spends most of the summer months in their garden. Having gone from a window-less kitchen, to now having a kitchen with a large window, this family is thrilled with the natural light.  It’s now their new favorite space in the house.

SW 84th Place – Master Suite

We were able to maintain the original footprint of this attached master suite. The original shower was a 3×3 square. With the remodel, we were able to expand the shower and include Universal Design elements. The original window was a tall, narrow affair the required the clients to constantly cover it for privacy. To preserve the natural lighting of the space, we turn the window sideways and mounted it higher in the wall. The desired feeling for the room was one of tranquility and escape with a hint of “spa”. We kept the his and hers sinks while changing the lighting and plumbing fixtures to coordinate together with cabinet knobs selected. An open linen closet was added behind the door to utilize previously wasted space.

Elderberry – Kitchen & Dining Room

In a wonderful area of the San Francisco Bay, we find this 1950’s built home. The small u-shaped kitchen was closed off from the rest of the house and did not serve the current family’s needs. As a result, load bearing walls were removed and replaced with flush beams, and windows and openings were enlarged. All of which made the once small space appear larger and brighter. The large island is a feature and allows people to help the cook or just sit and chat. The bar seating works well for children and grown-ups alike to plug in a laptop and work or relax. The island houses a microwave drawer, cooktop, and oven. The beverage area allows for breakfast preparation in the morning and entertaining in the evening. With ample cabinetry, including pullout drawers, spice racks, slide-out appliance garage, and pantry, this family now has room to grow. The new extremely low wattage lighting design ensures the kitchen is far better lit and uses far less electricity.

Spa at Home – Master Suite

The original master suite was chopped up and dated. We rearranged the walls, added a beautiful walk-in closet, and this spa-like bathroom. The new design includes a makeup vanity, glass enclosure shower, and new soaking tub which is now the focal point. We also added a linen closet to the space and a water closet. The space is efficient while also feeling luxurious.

North Olin Drive – Whole House

This small, two bedroom home with an unfinished basement is located in a desirable area of Portland but desperately needed a remodel. We helped the new owner design a space that incorporated the livable square footage in the now finished basement. The newly designed basement includes 2 bedrooms, a generous bathroom, bonus room/second living room, and laundry room. The attic was converted into a bedroom with a private bathroom. The original home received a newly updated kitchen, living room, and bathroom on the main level. From a 2 bed/2 bath to a 5 bed/3 bath the home more than doubled the original square footage. This house is now a gem in this quiet, family neighborhood.

The Perfect Location

This small San Francisco kitchen was in the perfect location, but the kitchen was dated and had major drawbacks. The previous owners did not install an oven, instead opting for a gigantic fridge when the kitchen was last updated in the 1980’s. The fridge was an eyesore and the lack of oven was a major concern. The new owners were expecting their first child and had visions of homemade cookies in their future. In addition to the obvious reasons to remodel their kitchen, the new owners were avid cooks and entertainers. Without changing the footprint of the space, we designed a kitchen that would give them many of their desires like modern, open shelves and a colorful backsplash. Knobs from one of their trips to India made their way into the kitchen, as did light fixtures from a local lighting artist they admired.